|
Schowek ofert ()
32 294 94 84, 32 263 07 63, 604 771 064
Powierzchnia
17075400 km2
Stolica
Moskwa
Największe miasta
Moskwa, Saint Petersburg, Samara, Nowosybirsk, Jekaterinburg, Czelabińsk, Kazań
Język urzędowy
rosyjski
Waluta
1 rubel = 100 kopiejek
Ludność
140702094 osób
Strefa czasowa
czas polski +1 do +11h (w zależności od strefy czasowej)
Podział administracyjny
21 republik, 6 krajów, 49 obwodów, 1 obwód autonomiczny, 10 autonomicznych okręgów, 2 miasta o znaczeniu federalnym (Moskwa i Sankt Petersburg), 7 okręgów federalnych.
 Katedra św.Bazyla
 Plac Czerwony
 Bazylika, Saint Petersburg
 Niebieskie góry
 Słynne Jajka
 jezioro Akkem
 Katedra św. Bazyla 2
 Klasztor Kirillo-Belozersky
 Kunstkammer
 Omsk, katedra
 Plateau Ukok, pejzaż
 rzeka Wołga, krajobraz
 Serguiev Possad
 Tsarskoye Selo, Pałac Katarzyny
 zabytkowa Katedra
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
Informacje
Porady i zwyczaje

Kuchnia
ze względu na wielki obszar państwa istnieje duże zróżnicowanie kuchni w poszczególnych regionach. W tradycyjnej kuchni rosyjskiej spożywa się dużo potraw mącznych. Popularne są pierogi z farszem, kołduny, bliny, kulebiak faszerowany najczęściej grzybami, i podawany do zup. Najpopularniejsze zupy rosyjskie to: rosół, chłodnik, kapuśniak, barszcz i zupa rybna. Wymieniając potrawy rosyjskiej kuchni nie można zapomnieć o kawiorze. Wśród ryb popularny jest łosoś, jesiotr, okoń i szczupak.

Napoje
w Rosji bardzo popularnym napojem jest kwas i liczne gatunki piwa oraz wódek. Warto zwrócić też uwagę na świeże soki z owoców sprzedawane w sklepach. Rosjanie szczególne właściwości przypisują żurawinie. Przebywając w Rosji koniecznie należy spróbować soku lub musu żurawinowego albo nalewki żurawinowej.

W restauracji
do rosyjskiej restauracji lepiej ubrać się wizytowo. Karty płatnicze przyjmowane są jedynie w dużych i drogich lokalach. Nie ma miejsc wydzielonych dla palaczy, palenie w trakcie posiłku jest dozwolone. Napiwki bardzo rzadko są wliczane do rachunków, na ogół w eleganckich
restauracjach pozostawia się napiwek w wysokości około 15% rachunku, w barach i kawiarniach przyjęte jest pozostawianie drobnych sum.

Fotografowanie
w muzeach robienie zdjęć jest zazwyczaj zakazane, albo wymaga wykupu specjalnego zezwolenia. To samo dotyczy niektórych muzeów pod gołym niebem: Kremla, klasztorów, itp., jednak tu kontrola jest mniej ścisła.
 

facebook