Kuchnia
kuchnię niemiecką charakteryzują tłuste posiłki, a także świeże warzywa i sałatki. Podstawowym składnikiem niemieckiego menu jest wieprzowina. Kiełbasy bardzo popularne nie są tylko przekąską, ale i podstawowym elementem kuchni. Zupy nie należą do tradycji kulinarnych. Potrawy z kuchni niemieckiej cechuje duża kaloryczność. Na północy Niemiec możemy spróbować potraw z szerokiej gamy świeżych ryb morskich.
Napoje
z napojów bardziej popularna od herbaty jest kawa, oprócz niej często pija się piwo, Moszcz (słabe wino jabłkowe), Obstwasser (mocny alkohol około 45 - 50 %)
Pamiątki
warto zaopatrzyć się w ceramiczne lub cynowe kufle oraz tradycyjne, niemieckie stroje.
Oktoberfest
jest to największe na świecie święto ludowe – tzw. dożynki chmielowe lub festiwal piwa. Odbywa się na przełomie września i października w Monachium na tzw. Theresienwiese i co roku odwiedza je około 6 milionów ludzi, wypijając przy dobrej zabawie ponad 5 milionów litrów piwa.