Kuchnia
marokańska kuchnia jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Można w niej wyczuć wpływy kuchni arabskiej, afrykańskiej i francuskiej. Dzięki dużej ilości ziół i przypraw dania są niezwykle barwne i aromatyczne. Typowymi potrawami są kuskus, tadżin (duszone mięso z warzywami) i harira (pikantna zupa z soczewicy).
Napoje
narodowym napojem Marokańczyków jest „the a la menthe”, czyli słodka herbata ze świeżą miętą, którą Marokańczycy piją przy każdej okazji. Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia jest zakup wody mineralnej. Na rynku jest ich kilka rodzajów, w tym Sidi Harazem (niegazowana) i Ulmes (gazowana). W Maroku produkuje się całkiem smaczne wina, którego najbardziej znaną marką jest Vieux Papes.
Pamiątki
dywany, kilimy, wyroby drewniane, metalowe oraz ceramika to wytwory Marokańskich rzemieślników, którymi warto się zainteresować. Rzemieślnicy z As-Sawiry, wytwarzający wyroby z drewna, są jednymi z najbardziej utalentowanych na świecie.
W restauracji
zwyczajowo pozostawia się w restauracjach lub kawiarniach napiwki w wysokości 5-10% rachunku.
Fotografowanie
robienie zdjęć osobom bez ich zgody lub z ukrycia jest niemile widziane. Ponieważ zabronione jest wejście do meczetów dla obcokrajowców nie będących wyznawcami islamu, niedopuszczalne jest fotografowanie wnętrz większości meczetów z progu.