Kuchnia
podobna jest do kuchni polskiej, jest ciężkostrawna i tłusta. Przeważają potrawy mączne często podawane z wieprzowiną. Oczywiście należy spróbować tradycyjnych czeskich potraw najbardziej znane w świecie są knedliki lub ziemniaki, które podaje się z gęstymi sosami. Czesi mają również duży wybór zup, które jadają z kluseczkami. Słyną również z wyśmienitych deserów. Najczęściej restauracje serwują naleśniki nadziewane lodami z owocami, desery lodowe, knedle owocowe. W cukierniach można spróbować tradycyjnych czeskich wyrobów. Tradycyjnym przysmakiem są wafle karlowarskie, podawane na ciepło.
Napoje
Czechy słyną z wyrobu piwa, najbardziej znanymi markami są Pilsner i Budweiser. Również winiarnie i wina cieszą się dużą popularnością. Nie można zapomnieć o tradycyjnej Becherovce o gorzko – słodkim ziołowym smaku. W każdej restauracji można zamówić czeską wodę mineralną o nazwie Dobra i Matton. Piwo i wino najlepiej pić w gospodach i piwiarniach.
Pamiątki
wracając z Czech warto przywieźć biżuterię, wyroby ze szkła, kosmetyki naturalne, czy też wyroby z kryształów. Można dużo taniej kupić markową odzież, obuwie i dodatki, oczywiście tradycyjne piwo i mocniejsze trunki. Czechy pod względem oferty sklepów nie odbiegają od standardów europejskich. Największe ulice handlowe znajdują się na starówce. Jest to ciąg sklepów światowych marek.
W restauracji
przyjęte jest, że w momencie braku wolnych stolików oczekujący klient dosiada się do innych klientów. Przeważnie zostawia się napiwek w wysokości 10% wartości rachunku.